Mökkiluonnon lisälehtiä - löytyikö hybridihaapa?

Meiltä Leenan kanssa on juuri kesällä 2018 ilmestymässä kirja mökkiluonnosta. Se - Mökkiluonto - on ollut sen tekonimi. Saa nähdä millä nimellä se sitten ilmestyy. Tässä pikku blogissa julkaisemme Mökkiluonnon lisälehtiä. Mökkiluonto kertoo tarinoita eräältä mökiltä Hollolan Herralasta Hahmajärven rannalta. Ensimmäinen lisälehti koskee hybridihaapaa, tarinaa Suomen nopeakasvuisimmasta puusta. Samalla se on kertomus vierasperäisestä viljelypuusta.




Olen etsinyt tonttimme metsiköistä jotain jäännettä sinne 1950-luvun lopulla istutetusta kokonaisesta metsiköstä. Sairastunut metsikkö jouduttiin sittemmin hakkaamaan alas. Kyseessä oli vieraslaji, vieläpä klooni, jonka viljelystä ei tuolloin ollut kokemusta. Eikö yksikään jäänyt henkiin? 

Nyt juhannusviikolla 2018 huomasin mökkipolun varressa puun, jonka uskon hybridihaavaksi. Hybridihaapahan (yläkuva Leena Holmström) on tavallisen haavan ja amerikanhaavan risteymä. Sen lehti on hienosahaisempi ja suippokärkisempi kuin metsähaavan. Metsähaavan lehti on sinertävämmän vihreä. Alla on kuva, missä tavallinen metsähaapa on vasemmalla. Tällaisia lehtivertailuja en netistä ole juuri löytänyt.



Yksi tieteellinen selvitys hybridihaapojen ja metsähaapojen erottelusta löytyy  täältä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keskustelua saroista

Onnistuuko kasvin määrittäminen kännykällä?