Mökiltä maantielle - piikkiohdakkeesta musta-apilaan

Löytäminen edellyttää etsimistä, mutta etsiminen yllättää.  Etsiminen on helpompaa, kun tietää mitä etsii. Tätä varten voi tehdä listoja siitä mitä maakunnassa, kunnassa tai mökkitontilla on havaittu tai on havaittavissa. 

Mutta Suomen kasviatlas tarjoaa suoran listan niistä yleisistä lajeista, jotka puuttuvat kymppiruudulta (10 x )
10 km). Tänään lomalaisen tarkoituksena olikin tehdä juttua Atlas-kymppiruudulta puuttuvien lajien metsästyksestä. Mökkimme kympiltä  675:341 näytti yhä puuttuvan piikkiohdake, joka on pitkään kasvanut läheisen maantien pientareella peltoaukion kohdalla. Mutta yllättäen piikkiohdaketta ei löytynytkään; sen lähellä kasvanut suomenhierakka sen sijaan oli paikallaan. Tien pientareet kukkivat valtoimenaan, mutta mäkiapilat, saunakukat, kurjenkellot ja vuohenputket olivat normaalia matalampia, järjestään. Kuivuuden peruja.





Päätin kävellä pientareita vähän pitempään. Tarkistin mäen päältä pikkutien, ,ja sen varresta puutarhajätteiden kasan. Ei erikoisempaa, imikän, sinivuokon merkkasin ylös. Eivät yleisiä nekään, mutta puolenkymmentä kertaa ”kympiltä” havaittuja.

Palailin maantien toista reunaa. Talon kohdalla huomasin pientareella musta-apilaa. Olen sitä ennenkin nähnyt tämän tien varsissa, mutta en tässä. Se taitaa olla vanhan maaseutukulttuurin kasveja, matalakasvuisten ahojen ja pientareiden kasvi. Saman tien varsissa oli vielä puolenkymmentä vuotta sitten hirvenkelloa, kaskiniittyjen lajia. Pidin sen nytkin mielessäni.

Mökiltä tallensin sen Laji.fi -sivuston retkilomakkeen kautta, kertasin sen statuksen, silmälläpidettäviin se kuuluu. Ja heti tallennettuani piste ilmaantui Laji.fi:n karttaliittymään. Se oli päivän ainoa tallennettu havainto - vaikkei olekaan ennestään tältä ruudulta puuttuvien listalla. Musta-apila on Etelä-Hämeessä ollut jopa yleinen. - Alla on kuva musta-apilan erikoisista jo miltei kukkineista kukinnoista. Mustat kukinnot pistävät silmään, mutta pienet apilan lehdet hukkuvat kuivuudesta harvaan heinikkoon. Musta-apila on kuitenkin kukkiessaan keltainen - vasta kukittuaan musta.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnistuuko kasvin määrittäminen kännykällä?

Mökkiluonto tutuksi kännykällä